Hangi Tip Yangın Tüpü Bulundurulmalı?

Hangi Tip Yangın Tüpü Bulundurulmalı?

Ülkemizde yangına karşı alınan tedbirler  kapsamında akla ilk gelen tedbir yangın tüpü bulundurmaktır. Yangın tüpü bulundurmak, İç İşleri Bakanlığının yayınlamış olduğu ve her yıl güncellediği ‘’ Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelikte ’ belirli maddelerde yer almaktadır. Bu maddelere göre binalarda yangına ilk anda müdahale etmek için mutlaka yangın tüpü bulundurulmalı, bina alanı 500 metre kareden az ise yangın dolaplarının tüplü yangın dolabı olması ve binanın çeşitli yerlerinde  yangın tüpü bulundurulması zorunludur.
Peki bulundurulması zorunlu olan yangın tüpü için tedarik aşamasında  nelere dikkat etmeli ve yangın tüpünde hangi özelliklere dikkat ederek tedarik etmeliyiz ?

 Yangın Tüpü Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yangın tüpü tedarik ederken  öncelikle bakanlık tarafından imalat ve satış ruhsatı verilmiş olan yangın söndürme tüpü üretici firmalarını tercih etmelisiniz. Piyasa da yangın tüpü satan ancak hiçbir ruhsatı ve izin belgesi olmadığı gibi güvenilmez yangın tüpleri üreten firmalar bulunduğu için bu hususa çok dikkat etmelisiniz. İzinsiz olarak ürettikleri yangın tüpü et kalınlığı standartların altında olan,  içine koydukları CO2 köpüğü yerine kireç tozu koyan firmalar nedeniyle yangın anında can güvenliğiniz tehlike de olmaktadır.
Bu nedenle kesinlikle satın alma yapacağınız firmanın tüm belgelerini istemeli ve güncel olup olmadıklarına bakarak yangın tüpü tedarik etmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer hususta yangın tüplerinin basınç  göstergeleridir. Basınç göstergeleri onaylı firmalardan tedarik edilmemiş ise yangın tüpü içindeki basınç azaldığı halde gösterge tüp içinde basınç olduğunu gösterecek veya bozularak var olan basıncı yokmuş gibi gösterip sizi şüphe de bırakacaktır. Bu nedenle basın göstergelerine dikkat etmeniz gereklidir.

Yangın tüpü satın aldıktan sonra yangın tüpü bakım sözleşmesi imzalamanız gereklidir. Yangın tüpü bakım sözleşmesi kapsamında  6 ayda bir yangın tüplerini iş yerinize, kullanım alanına gelerek yedek tüp bırakıp bakıma götürülmesi gereklidir. Bu nedenle satın aldığınız firma ile sözleşme imzalayarak 6 aylık periyodik bakımları yaptırmanız  gereklidir. Bakım yaptırmadığınız yangın tüpü içindeki köpük veya gaz özelliğini yitirecek  yangın anında müdahale edemeyecek ve yangının büyümesine dolaylı olarak katkı sağlamış olacaksınız. Bu durumlarla karşılaşmamak adına mutlaka bakım yaptırmalı ve dikkat etmelisiniz.

Detaylı bilgi : https://www.sonsanyangin.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir